Γιατί ο εθνικισμός μετέτρεψε το γιουγκοσλαβικό θαύμα σε τραγωδία ;

Γιατί ο εθνικισμός μετέτρεψε το γιουγκοσλαβικό θαύμα σε τραγωδία ;

Jamavous  10/3/2012

Σήμερα γράφω ένα μικρό σημείωμα για την κατάρα του εθνικισμού . Να μου επιτρέψετε να μην ακολουθήσω τη μαύρη επικαιρότητα των ημερών μας .

Αφορμή για όσα γράφω ένα παλιό νομίζω παραγνωρισμένο αλλά πάντα επίκαιρο βιβλίο το «Βοζνία Ερζεγοβίνη- η μάχη της πολυεθνικής κοινωνίας»

 

Αυτό που αξίζει είναι να ξαναδιαβαστεί για αυτό ελάχιστα θα υπεισέλθω σε πολλές λεπτομέρειες .Το δικό μου κείμενο είναι αυτό που ακολουθεί και θα προσπαθήσω να είναι όσο γενικό γίνεται .

Αν ο υπαρκτός σοσιαλισμός απέτυχε και τώρα ξέρουμε όλοι πάνω κάτω γιατί δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις λίγες προσπάθειες που παρουσίασε αξιόλογα αποτελέματα .Η Γιουγκοσλαβία ήταν ένα παράδειγμα όπου 6 λαοί έζησαν ενωμένοι και ανακατεμένοι και ειρηνικά δυστυχώς όμως μόνο για λίγες δεκαετίες .

Η φυσιογνωμία του Τίτο φυσικά είχε μεγάλη επίδραση στα πολιτικά της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας όμως δεν ήταν μόνο αυτό . Οι σύντροφοι – συντρόφισσες της γειτονικής χώρας οραματίστηκαν και εφάρμοσαν ένα μοντέλο διεθνιστικό και μοναδικό . Μετά το τέλος του φονικότατου δευτέρου παγκοσμίου πολέμου που άφησε πολλές δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς στρατιώτες αλλά και αμάχους κάποιοι άνθρωποι και ευτυχώς αυτοί ήταν οι κομμουνιστές φαντάστηκαν και πραγματοποίησαν ένα μοντέλο μοναδικό που δυστυχώς δεν πέτυχε αλλά παρόλα αυτά αξίζει έστω σαν προσπάθεια .

Σχετικά με την οικονομία πάντως υπήρξε μια σοβαρή ανάπτυξη της , η εσωτερική αγορά διευρύνθηκε και βάθυνε  , η εκβιομηχάνιση παρουσίασε σημαντική πρόοδο , η γεωργία έγινε πιο αποδοτική . Μοναδική δυσλειτουργία η αύξηση του εξωτερικού χρέους και η εξάρτηση από τη δύση .

Η βοζνία ερζεγοβίνη αποτελεί μια περιοχή του κόσμου μας που δεν μπορούσε να εφαρμοστεί η καθαρή λυση των απανταχού εθνικιστών . Εκατομμύρια πολίτες μουσουλμάνοι,σέρβοι,κροάτες είχαν αναμειχθεί απίστευτα ως πληθυσμοί . Το τι τελικά έγινε μετά τον εμφύλιο πόλεμο είναι φυσικά θλιβερό . Ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες στο Σεράγεβο υπήρξαν προοδευτικοί άνθρωποι που δήλωναν αντιεθνικιστές και κατά του πολέμου .Στη χώρα μας αντιθέτως κάτω από το λεγόμενο αδερφικό φιλοσερβικό παραλήρημα η κατάσταση όπως μεταδόθηκε από τα ελληνικά μμε ήταν απαράδεκτη , εθνικιστική , φασιστική . Υπήρξαν όμως λίγες αλλά δυνατές φωνές από ένα μικρό κομμάτι κυρίως της αριστεράς .

Είναι καιρός να μη μιλάμε για δικές μας αποτυχίες της αριστεράς αλλά να προβάλλουμε ποιές ήταν και τι σήμαιναν οι επιτυχίες των εθνικιστών . Τι πέτυχαν οι εθνικιστές ; Πόλεμο, νεκρούς , πρόσφυγες , βιασθείσες γυναίκες , τραυματίες , ανάπηροι .

Πρέπει να περάσουμε ως διεθνιστές στην αντεπίθεση δεν απέτυχαν μόνο μια φορά οι κομμουνιστές αλλά πέτυχαν ξανά και ξανά οι εθνικιστές .Αυτά είναι τα παράσημα των εθνικιστών και κανένα άλλο . Η γιουγκοσλαβία είναι η απόδειξη . Το σεράγεβο στέκει εκεί ερειπωμένο . Βέβαια η επέμβαση των αμερικανών περιέπλεξε την κατάσταση . Ίσως ήταν η μοναδική φορά που έπρεπε να επέμβει η διεθνής κοινότητα αλλά ο βομβαρδισμός της σερβίας φυσικά δεν ήταν λύση και ήταν φυσικά άδικη και κατακριτέα .Το ότι οι  σέρβοι  είχαν τη μεγαλύτερη ευθύνη της σφαγής δεν σήμαινε ότι έπρεπε να τιμωρηθούν παραδειγματικά η σερβία και αυτό είναι ξεκάθαρο.Μπορούμε να συζητάμε αέναα ασταμάτητα για το ποιος έχει δίκιο σε έναν πόλεμο αλλά αν το καλοσκεφτούμε ποιος είναι ο τελικά υπαίτιος σίγουρα θα καταλήξουμε σε έναν σίγουρα τον εθνικισμό .

Κόντρα λοιπόν στον εθνικισμό και τον πόλεμο . Ειρήνη συναδέλφωση των λαών .

Jamavous  10/3/2012

Advertisements

2 Σχόλια to “Γιατί ο εθνικισμός μετέτρεψε το γιουγκοσλαβικό θαύμα σε τραγωδία ;”

  1. cortlinux Says:

    πολύ σωστή σκέψη Τζαμαβούς. πολύ ενδιαφέρον κείμενο.

    Μου αρέσει!

  2. jamavous Says:

    ευχαριστώ σακίδιο.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Αρέσει σε %d bloggers: