Κείμενο του Γιάννη Διαμαντή για τον Καζαντζάκη δικηγόρο ,αναδημοσίευση .

Για την ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες βιβλίων, άρθρων και κριτικών δοκιμίων. Έχει υποστεί ενδελεχή επεξεργασία και ανάλυση ολόκληρη η δημιουργία του, τόσο ως λογοτέχνη, όσο και ως φιλοσοφικού στοχαστή. Και φέτος που η χρονιά έχει αφιερωθεί στον Μεγάλο Κρητικό για τα 60 χρόνια από το θάνατό του, έχουν δημοσιευθεί πολλά άρθρα και έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις για την ανάδειξη του έργου του και την ενημέρωση ιδίως των νεοτέρων γενεών.

Πολλοί όμως αγνοούν μια άλλη πτυχή της ζωής του. Πρόκειται για την ιδιότητά του ως νομικού. Αφού τελείωσε με άριστα το Γαλλικό Κολλέγιο του Τιμίου Σταυρού των Φραγκισκανών στη Νάξο, κατά την περίοδο 1897-1899, καθώς και το Γυμνάσιο του Ηρακλείου το 1901 – και αυτό με άριστα – εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1902. Πήρε το πτυχίο του με άριστα το 1906. Πρύτανης τότε ήταν ο πατέρας της ελληνικής λαογραφίας καθηγητής Νικόλαος Πολίτης και Γραμματέας ο Κωστής Παλαμάς.

Στη κατάκτηση της επιστήμης του Δικαίου τον ώθησε το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον. Ο καθηγητής και μετέπειτα «συναθλητής» του στη μετάφραση των Ομηρικών Επών Ιωάννης Κακριδής, μας πληροφορεί ότι ο πατέρας του Νίκου Καζαντζάκη του είχε μηνύσει: «αν πάρεις το δίπλωμά σου με άριστα θα σου δώσω να ζήσεις ένα χρόνο ακόμα όπου και όπως θέλεις· αν όχι, δεν θέλω να σε ξέρω για παιδί μου». Όταν το πήρε πράγματι με άριστα, το γιόρτασε όχι μόνο η Κρητική παροικία της Αθήνας αλλά και οι καθηγητές του και ιδιαίτερα ο Στρέιτ που τον αγαπούσε διαπιστώνοντας το ενδιαφέρον του για το διεθνές δίκαιο.

Το 1908 παρακολουθεί μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου στο Παρίσι. Αφοσιώνεται στην διδασκαλία του Μπερξόν, του φιλοσόφου που θα ασκήσει σημαντική επίδραση στις φιλοσοφικές του πεποιθήσεις. Το 1909 ολοκληρώνει την διατριβή του με τον τίτλο «Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη φιλοσοφία του Δικαίου και της Πολιτείας».

Στο τέλος του ιδίου χρόνου επιστρέφει στο Ηράκλειο όπου εκδίδεται το βιβλίο με την παραπάνω διδακτορική διατριβή του. Ο σκοπός της εργασίας του αυτής δεν είναι εκ των προτέρων υμνητικός για τον Νίτσε. Το υλικό της μπαίνει κάτω από κριτήρια αντικειμενικής θεώρησης και σοβαρού κριτικού ελέγχου.

Η ενασχόλησή του με τις νομικές σπουδές, με ευσυνειδησία και προσήλωση, δεν τον εμποδίζει να ασχολείται και με το λογοτεχνικό του έργο. Έτσι το 1906 δημοσιεύεται το πρώτο βιβλίο του με τίτλο «Όφις και Κρίνο» με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή. Ο Παλαμάς έγραψε ενθουσιαστικές κριτικές για τον «άγνωστο αλλά ταλαντούχο» συγγραφέα. Το ρομάντσο αυτό ήταν αφιερωμένο «στην Τοτώ μου» την μετέπειτα γυναίκα του Γαλάτεια Αλεξίου.

Όταν επέστρεψε στο Ηράκλειο το 1909, έφερε μαζί του εκτός από την προαναφερθείσα διατριβή του και τα χειρόγραφα του «Πρωτομάστορα».

Ο Καζαντζάκης ήταν ελεύθερος από δεσμεύσεις και καταναγκασμούς. Απέφυγε να ασχοληθεί με την πρακτική εφαρμογή του Δικαίου. Η λειτουργία του δικηγορικού επαγγέλματος για βιοπορισμό δεν τον απασχόλησε ποτέ. Ευτυχώς, διότι οι ανάγκες της βιοπάλης και η σκληρή καθημερινότητα θα τον απέτρεπαν από την μεγάλη δημιουργία για την οποία είχε και την ικανότητα, αλλά και το μεγάλο τάλαντο. Απέφευγε την τύρβη και την περιδίνηση του επαγγέλματος που θα τον απορροφούσε μέχρις εξοντώσεως.

Ο Πρεβελάκης που τον γνώριζε περισσότερο από κάθε άλλον, λέει γι` αυτόν: «Όπως ο Γκαίτε όταν πορεύεται για την Ιταλία, το ίδιο και ο Καζαντζάκης βγαίνει στο κυνήγι του πεπρωμένου του πάνω στις στράτες της ξενιτιάς. Είναι ποιητής, είναι προφήτης;» Μετέφερε το όνομα της πατρίδας του στην οικουμένη, αφού τα έργα του μεταφράστηκαν σε όλες τις γνωστές γλώσσες του κόσμου. Ανύψωσε τον νεοελληνικό πολιτισμό στην παγκόσμια σκηνή.

Πώς όμως έχασε το Νόμπελ; Το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει σε προσεχές σημείωμα.

Πηγές

1) Πέτρος Μαρκάκης, περιοδικό «Καινούργια Εποχή» 1959

2) Θανάσης Παπαθανασόπουλος, Ν. Εστία 1977

Από τον Γιάννη Διαμαντή

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: